MİNECRAFTTURK.NET GÜNCELLENDİ HOŞ GELDİN!

Minecrafttürk'e kaydolarak, topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

MUZİPLİK TAMAMLANDI!
minecrafttr aramıza katil!
batihost minecraft server kirala
batihost minecraft server kirala
  • MinecraftTURK.NET Discord Sunucusu

    Discord sunucumuza katılın ve MinecraftTR ve Minecraft hakkında tüm güncel Haber ve Gelişmeleri öğrenin güncel kalın.

    Buraya tıklayarak aramıza katıl.

İSKİ faturalarındaki "İnsani Su Hakkı"nın KDV'si

  • Konbuyu başlatan Celil
  • Başlangıç tarihi
  • Okuma süresi: 3:03
C

Celil

Guest
Konu Sahibi
İBB Meclisi, 2019 yılında hanede tüketilen her 2,5 metreküp suyun 0,5 metreküpü "İnsani Su Hakkı" kapsamında ücretsiz verilmesi kararını vermişti.

Kararda "ilgili kurumlara sorulmak kaydıyla yürülüğe girmesi" ifadesi kullanılmıştı.

"4736 Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un 1'inci maddesi birinci fıkrası gereği Sayıştay Başkanlığı, "İnsani Su Hakkı" uygulamasını durdurmuştu.

İBB Başkanı İmamoğlu, ilgili kurumlara sorulma ifadesi konulmasına rağmen kararı yürülüğe soktuklarını fakat Sayıştay'ın kararı sonrası "İnsani Su Hakkı" uygulamasını durduklarını söylemişti. İmamoğlu, İSKİ'nin kararı durdurmasına rağmen 150 milyon liranın üzerinde bir vergi borcu çıktığını ve yapılandırılıp ödenmesine başladığını 27 Ekim 2021 tarihinde açıklamıştı.

Bugün sosyal medyada birçok kişi su faturalarında "önceki dönemlerin Bakım Bedeli ve İnsani Su Hakkı" uygulaması nedeni ile KDV farkının tahsis edildiğini ve farkın Hazine ve Maliye Bakanlığına aktarıldığını gördü.

Screenshot%202022-01-12%20at%2019-05-06%20(2)%20insani%20su%20hakk%C4%B1%20-%20Twitter%20Aramas%C4%B1%20Twitter.png


Screenshot%202022-01-12%20at%2019-04-56%20(2)%20insani%20su%20hakk%C4%B1%20-%20Twitter%20Aramas%C4%B1%20Twitter.png


İmamoğlu'nun 27 Ekim 2021 tarihindeki açıklaması şöyle:

"Öyle bir zam, falan yok. Burada, ne yazık ki daha önce alınan kararın içerisinde, zaten Meclis’in kararı tam okunduğunda görünecek ki, ‘İlgili kurumlara sorulmak kaydıyla yürürlüğe girmesi’ diye söylenmişti. Biz, ona rağmen yürürlüğe sokmuştuk. Ama daha sonra Sayıştay'ın aldığı karar sonrası, biz, böyle bir hakkı kullandırmamamıza rağmen, uygulamamamıza rağmen, sanki uygulamış gibi İSKİ şu ana kadar sadece kısacık bir dönemde, tam rakamı şu an söyleyemeyeceğim ama 150 milyon liranın üzerinde bir vergi borcu bize çıkarttı. Bunu da yapılandırıp, ödemesine başladık. Dolayısıyla böylesi bir durumla karşı karşıyayız. Sayıştay’ın burada net, somut bir kararı var. Ve usulüne göre de oradan doğan KDV'yi bizden tahsil eden bir devlet kurumu var. Vatandaştan almadığımız bir verginin KDV'sini ödüyoruz yani şu anda. Dolayısıyla bu bir yasal durum, hukuksal bir durum, bizim bireysel aldığımız bir karar değil tek başına. İSKİ Yönetim Kurulu böyle bir karar almak zorunda kaldı ve uygulamak zorunda kaldı. Gerekçelerini İSKİ zaten basına açıklayacaktır, açıklamıştır diye düşünüyorum.
İSKİ'den açıklama


Su faturalarına yansıyan KDV bedeli hakkında İSKİ'den açıklama geldi. İSKİ'nin açıklaması şöyle:

MicrosoftTeams-image%20(16).png





İnsani Su Hakkı yeniden kabul edilmişti



İBB Meclisi'nde 15 Aralık 2021 tarihinde insani su hakkı yeniden kabul edilmişti. Fakat yürürlüğe konulması için Resmi Gazete kararı gerekliydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imazıyla yürürlüğe giren 16 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazete'de "Belediyeler ve bağlı idarelerin" 4746 sayılı 1'inci maddesi birinci fıkrasından muaf tutulması kararı çıkmıştı. Böylece belediyeler ücretsiz veya indirimli su tarifesi belirleme hakkına kavuşmuştu.