MİNECRAFTTURK.NET GÜNCELLENDİ HOŞ GELDİN!

Minecrafttürk'e kaydolarak, topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

MUZİPLİK TAMAMLANDI!
minecrafttr aramıza katil!
batihost minecraft server kirala
batihost minecraft server kirala
  • MinecraftTURK.NET Discord Sunucusu

    Discord sunucumuza katılın ve MinecraftTR ve Minecraft hakkında tüm güncel Haber ve Gelişmeleri öğrenin güncel kalın.

    Buraya tıklayarak aramıza katıl.

Dünyadaki bütün yanardağlar aynı anda patlar mı

  • Konbuyu başlatan Celil
  • Başlangıç tarihi
  • Okuma süresi: 1:57
C

Celil

Guest
Konu Sahibi
Dünyada yaklaşık 1500 potansiyel olarak aktif volkan var. Araştırmalara göre, bir yanardağ son 10000 yılda patlamışsa aktif sayılır. Kayıtlı tarihte, son 10000 yılda 550 civarında yanardağın patladığı biliniyor. Bir felaket senaryosu kurarak dünyadaki bütün yanardağlar aynı anda patlarsa ne olur sorusuna bir cevap ürettik.

Patlamalar Volkanik Patlayıcılık İndeksi (Volcanic Explosivity Index) kullanılarak sınıflandırılır. 1’lik bir Volkanik Patlayıcılık İndeksi (VEI), en az 10000 m3 maddenin havaya savrulmasıyla sonuçlanır ve sayı her arttığında, 10 kat daha fazla çıkarılan maddeye karşılık gelir.

Şimdiye kadar kaydedilen en büyük patlama, 1815’te 7’lik VEI ile Tambora Dağı’na ait. Patlama 2600 km uzaktan bile duyuldu ve 160 km3’ten fazla madde atmosfere atıldı.

Bu yanardağın patlaması, kuzey yarım küredeki sıcaklıkların altı ay boyunca 0,5 C’ye düşmesine neden oldu. Tek bir yanardağın patlaması, kuzey yarım küredeki sıcaklıkların altı ay boyunca 0,5 C’ye düşmesine neden oldu, çünkü toz bulutu Güneş’i engelledi. 1816 yılı “yazın olmadığı yıl” olarak adlandırıldı ve bozulan yağış düzenleriyle birleştiğinde, dünya çapında hasatların başarısız olmasına neden oldu.

Bilinen 32 adet VEI 7 veya VEI 8 yanardağı vardır. Hepsi aynı anda patlarsa ne olur? VEI 7 ve VEI 8 yanardağlarının hepsi aynı anda patlarsa, insanlık dahil canlıların çoğu kolaylıkla yok olma seviyesine gelir.

İlk patlamalar, havadaki bütün uçakların bir yerlere çarpmasına ve kazalara neden olur. Batı ABD, Güney Amerika, Güney Avrupa ve Uzak Doğu’daki binalar çöker. Dünya çapında elektrik ağları hasar görür. İçme suyu kaynakları kül nedeniyle zehirli hale gelir, küresel sıcaklıklar altı ay boyunca düşer. Asit yağmurları önümüzdeki on yıl için tarımı imkansız hale getirir.

Neyse ki, bu felaket senaryosunun gerçekleşmesi neredeyse imkansız! Volkanların patlama noktasına gelmesinde, yer kabuğunun altındaki lokalize magma akışları etkilidir. Aynı anda patlayan her yanardağ, gazlı bir içeceğin içindeki her baloncuğun aynı anda yüzeye çıkması gibi olacaktır.